foto1
Tire Service text caption 1
foto1
Tire Service text caption 2
foto1
Tire Service text caption 3
foto1
Tire Service text caption 4
foto1
Tire Service text caption 5


Regulamin rodzinnego konkursu

 ‘’Hot Cross Buns- tradycyjne angielskie bułeczki’’

Termin rozstrzygnięcia konkursu- 31.03.2021r.

Termin dostarczania wypieków- 30.03.2021r.

I.                    Celem konkursu jest:

1)      promowanie wiedzy o Wielkiej Brytanii i innych krajach anglojęzycznych,

2)      stwarzanie okazji do wspólnego spędzania czasu w gronie rodzinnym,

3)      motywacja uczniów do samodzielnego zdobywania wiedzy,

4)      promowanie nauki poprzez zabawę i wspólne spędzanie czasu z rodziną,

II.                  Uczestnicy konkursu

Konkurs skierowany jest do uczniów klas I-VIII Publicznej Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Sobieniach Jeziorach oraz wszystkich grup przedszkolnych wraz z oddziałami zerowymi i ich rodzin.

III.                Wymagania konkursowe/ Przebieg konkursu

1)      Uczestnicy w czasie wolnym wraz z rodziną przygotowują bułeczki Wielkanocne, które są tradycyjnym elementem tych świąt w krajach anglojęzycznych.

2)      Uczestnik/ Uczestnicy zobowiązany/i jest/są do przetłumaczenia przepisu na bułeczki zamieszczonego w załączniku nr 1 i upieczenia ich wedle tego przepisu.

3)      Gotowe wypieki konkursowe (max. 4 sztuki) należy przynieść 30.03.2021r do szkoły, i zostawić w wyznaczonym do tego miejscu.

4)      Każda praca powinna być podpisana:  imię i nazwisko dziecka/dzieci oraz klasa.

5)      Komisja składająca się z nauczycieli placówki wyłoni zwycięskie wypieki.

6)      Dla zwycięzców przewidziane są nagrody.

IV.               Kryteria oceny prac konkursowych:

1)      Staranność i estetyka wykonania

2)      Kreatywność pracy

3)      Smak wypieków

4)      Wkład pracy uczniów w wykonanie projektu konkursowego

V.                 Zwycięzcy

Jury konkursu dokona wyboru najlepszych wypieków spełniających kryteria konkursowe.

Organizator konkursu: Natalia Barejko

Publiczna Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Sobieniach Jeziorach

 

ZAŁĄCZNIK 1

 

Ingredients

For the buns

·  300ml full-fat milk , plus 2 tbsp more

·  50g butter

·  500g strong bread flour

·  1 tsp salt

·  75g caster sugar

·  1 tbsp sunflower oil

·  7g sachet fast-action or easy-blend yeast

·  egg , beaten

·  75g sultanas

·  50g mixed peel

·  zest 1 orange

·  apple , peeled, cored and finely chopped

·  1 tsp ground cinnamon

For the cross

·  75g plain flour , plus extra for dusting

For the glaze

·  3 tbsp apricot jam

Method

·  STEP 1

Bring 300ml full-fat milk to the boil, then remove from the heat and add 50g butter. Leave to cool until it reaches hand temperature. Put 500g strong bread flour, 1 tsp salt, 75g caster sugar and 7g sachet fast-action or easy-blend yeast into a bowl. Make a well in the centre. Pour in the warm milk and butter mixture, then add 1 beaten egg. Using a wooden spoon, mix well, then bring everything together with your hands until you have a sticky dough.

·  STEP 2

Tip on to a lightly floured surface and knead by holding the dough with one hand and stretching it with the heal of the other hand, then folding it back on itself. Repeat for 5 mins until smooth and elastic. Put the dough in a lightly oiled bowl. Cover with oiled cling film and leave to rise in a warm place for 1 hr or until doubled in size and a finger pressed into it leaves a dent.

·  STEP 3

With the dough still in the bowl, tip in 75g sultanas, 50g mixed peel, zest of 1 orange, 1 finely chopped apple and 1 tsp ground cinnamon. Knead into the dough, making sure everything is well distributed. Leave to rise for 1 hr more, or until doubled in size, again covered by some well-oiled cling film to stop the dough getting a crust.

·  STEP 4

Divide the dough into 15 even pieces (about 75g per piece). Roll each piece into a smooth ball on a lightly floured work surface. Arrange the buns on one or two baking trays lined with parchment, leaving enough space for the dough to expand. Cover (but don’t wrap) with more oiled cling film, or a clean tea towel, then set aside to prove for 1 hr more.

·  STEP 5

Heat oven to 220C/200C fan/gas 7. Mix 75g plain flour with about 5 tbsp water to make the paste for the cross – add the water 1 tbsp at a time, so you add just enough for a thick paste. Spoon into a piping bag with a small nozzle. Pipe a line along each row of buns, then repeat in the other direction to create crosses. Bake for 20 mins on the middle shelf of the oven, until golden brown.

·  STEP 6

Gently heat 3 tbsp apricot jam to melt, then sieve to get rid of any chunks. While the jam is still warm, brush over the top of the warm buns and leave to cool.

 

 

 

Source: Hot cross buns recipe | BBC Good Food